Chtěl bych poprosit o radu a zároveň se podělit o zajímavou zkušenost ohledně trablu, který jsme absolvovali při cestě do Austrálie, ze které jsme se v týdnu vrátili. V prosinci 2024 jsem u letušky zakoupil letenky , které jsem obratem zaplatil za částku 51 909,- Kč. Jednalo se o 3 letenky z Budapešti do Melbourne v termínu 28.3.2025 - 22.4.2025 pro mne, mého syna a mého otce. Všechny údaje byly při objednávce správně uvedeny. 28.3.2025 v 8:30 hodin jsme se dostavili k přepážce check-in na letišti v Budapešti, kdy odlet byl plánován na 11:15 hodin. Pracovníkem letiště mi však bylo sděleno, že pouze jedna z letenek je zapsána na tento konkrétní let do Melbourne přes Šanghaj, u dalších dvou letenek v systému bylo uvedeno "OPEN", což dle supervisora, který přišel problém řešit, znamenalo, že 2 letenky nejsou v systému zapsány na tento konkrétní let. Vzniklý problém dle vyjádření supervisora je možné řešit pouze s aerolinkou. Kontaktoval sem tedy letušku na zákaznické lince, kdy se pokusili problém vyřešit kontaktováním aerolinky, to se jim však nepodařilo. Následně na radu supervizora na letišti rozdělili rezervaci na 3 jednotlivé rezervace, které obsahovaly pouze po jedné letence. Bohužel to situaci nevyřešilo a pouze jednomu z nás bylo umožněno odletět. Vzhledem k tomu, že jsem na letišti byl s rodinou (otcem a 13ti letým synem), nebylo možné odletět odděleně. Pravděpodobně došlo k chybě při kopírování údajů z evropského systému Amadeus do Čínského systému. Všichni 3 se totiž jmenujeme stejně, tak i když oslovení i data narození byla rozdílná, tak si spolu systémy asi nerozuměly.. Po dvou hodinách dohadování u přepážky check-in nám tedy nebylo umožněno odletět. Letuškou nám byly nabídnuty dva alternativní lety v pozdějších hodinách s jinými leteckými společnostmi - jedna nabídka byla s Turkish Airlines za 147 444,- kč a druhá nabídka byl spoj s Emirates za cenu 159 993,- Kč (obě kalkulovány za 3 letenky pro mě, tátu a syna). Vzhledem k obrovskému rozdílu cen původních letenek a nabízených letenek jsem se pokusil zjistit situaci u prodejců na letišti, kdy se mi podařilo sehnat letenky od Turkish Airlines za částku 123 488,- Kč (1 965 000 HUF), které jsem zakoupil, ačkoliv se jednalo o zkrácení dovolené o jeden den.   Po měsíci od této děsivé skutečnosti, kdy stojím u přepážky jako kůl a nedokáži vyřídit vůbec nic a všichni "nápomocní" jsou jen "so sorry", mi bylo letuškou nabídnuta refundace ceny původních letenek. Nicméně cena nových byla astronomická a upřímně být tam bez otce, tak já na náhradní letenky tolik peněz neměl, takže by se ani žádná dovolená nekonala ..   Jsou jiné šance na refundaci než jen cenu původních letenek? Protože když sem neudělal žádnou chybu, proč bychom měli platit 70 tisíc navíc kvůli chybám v systému? Respektive chybě aerolinky? Je nějaká šance získat zpět hodnotu nově koupených dražších letenek?   Předem moc díky za rady, nápady a názory.  .

Nevpuštění do letadla díky chybě systému a možnosti refundace

Založil(a) ve fóru Obecně o cestování letadlem

50 reakcí

Všem moc děkuji za rady. A vlastně i na základě nich jsem právě odeslal do datové schránky ASIANY Výzvu k náhradě škody. Předpokládám, že se k tomu jen tak čelem nepostaví a bude to zdlouhavé, nicméně bude následovat předžalobní výzva a pak případný soud (již bude řešit advokát). Ale refundací původních letenek vlastně jak letuška tak aerolinka uznali chybu, tak by za ní zaplatit měli, protože refund původních letenek je vlastně jen "nepovedlo se, tak tady máš peníze zpět a příště se třeba povede"..

Asi to bude po hodně dlouhé době, ale výsledek Vám sem určitě napíšu.

Ještě jednou díky!

3
50 reakcí